Kräk, naps, byhyy

Yleensä talven lähestyessä kynsiharrastajat masentuvat, koska kylmä talvi ja kuiva ilma ovat murhaa kynsille. Viime talvena minun kynteni kukoistivat ihan harvinaislaatuisella tavalla ja kestivät pitkinä ja vahvoina yli kylmimpien talvikuukausien. Kynteni olivat talvella ihan ennätyspitkät, ennätyspitkään. Kunnes tuli kevät.

Kun alamäki alkoi, se alkoi ihan kunnolla. Sillä tiellä ollaan edelleen, enkä oikein edes ymmärrä miksi. Hoidan kynsiäni ihan samalla tavalla kuin ennenkin, syön samanlaista ruokaa ja saman verran Piimaxia. Käytän samaa aluslakkaa ja samaa pikakuivattajaa, vaihdan lakat suunnilleen yhtä usein kuin ennen. Kuitenkin kynsien kunto on romahtanut aivan täysin, enkä ole saanut niitä kuntoon millään. En saa kasvatettua kynsiä pitkäksi, koska lähes joka kerta kun poistan lakat, löytyy lakkakerrosten alta jokin tämänkaltainen ylläri:

What's up, you guys? :( *weep*

Liuskottumat ovat yleensä vielä niin pitkiä, että ne ylettyvät vapaan kasvun yli kynsipedin puolelle, joten niitä ei saa edes kokonaan viilattua pois. Kun sitten viilaan pois lähes kaiken ja ajattelen viilaavani lopun liuskottumasta pois sitten kun se on kasvanut vapaan kasvun puolelle, se kynnenperhana liuskottuu lisää niin, että edelleen osa siitä liuskottumasta on kynsipedin päällä.

Kynsiin on ilmaantunut myös todella paljon uurteita, joita niissä ei aiemmin ole ollut. Niin paljon en uskalla ajatellakaan kynsiä hiovani, että saisin uurteet pois. Onneksi useimmat lakat kuitenkin peittävät ne siististi alleen, mutta olisihan se toki mukavaa, jos kynnen pinta ei paljaana näyttäisi tällaiselta:

What's up, you guys? :( *weep*

Myös kynsien kärjet näyttävät todella huonokuntoisilta ja niissä on kuivia säröjä ja liuskottumien alkuja:
What's up, you guys? :( *weep*

Kynteni pysyvät siis suhteellisen lyhyinä, kunnes keksin jotain, mikä saa ne voimaan paremmin. Tällä hetkellä kynsien kasvattaminen ei kerta kaikkiaan onnistu, koska vähän väliä joudun viilaamaan lähes kaiken kasvun pois liuskottumien takia. Olen aloittanut taas aktiivisen Scientifiquen käytön, läträän Trindin Nail Balsamilla aina kun ehdin ja nyt otin myös aluslakaksi käyttöön Orlyn Nailtritionin, josta Surya kirjoitti paljon hyvää. Toivon, että kynsiparkani alkavat vihdoin toipua.

Hämmentävää kyllä, mutta ainoa selitys, jonka keksin kynsien kunnon romahtamiselle, on stressi. Tämä kevät ja kesä on ollut minulle todella stressaavaa aikaa, ja olen ollut huomattavasti kireämpi ja masentuneempi kuin normaalisti. Voikohan pelkkä stressi ihan oikeasti tuhota kynnet näin totaalisesti? Mitään muuta eroa talveen – jolloin kynnet siis olivat terveet ja vahvat – en nimittäin keksi.

Nyt yritän tehohoitaa kynsiäni, joten toivottavasti voin muutaman viikon päästä raportoida tilanteen paranemisesta. Peukut pystyyn!

Mainokset

29 thoughts on “Kräk, naps, byhyy

 1. Tuskin se on pelkkä stressi, joka kynsiä kuivattaa. Onko sulla sitä piimaxia, jossa on biotiinia? Onko sun hemoglobiini laskenut? Saatko magnesiumia tai sinkkiä tarpeeksi? Kannattaa varmaan tsekata noi arvot.

  Kovettavat kynsilakat, asetoni ja vissiin oikeastaan kaikki lakat voi kuivattaa kynttä aiheuttaen liuskoittumisen. Mulla ainakin China Glazet (with hardeners!) ja pikakuivattavat lisää liuskottumista ihan rutosti. Oletko lotrannut saippuoilla tai käsidesillä? Mites käsien iho, onko se kuivaa?

  • Hmmm, B-Hb oli viimeksi muistaakseni 138, kun se vajaa kuukausi sitten katsottiin, joten se on ihan ok. Magnesiumista ja sinkistä en tiedä, mutta mulla magnesiumin puute tuppaa tekemään lihaskramppeja (”suonenvetoja”) eikä niitä ole ollut aikoihin, joten tokkopa pahaa puutosta sentään on.

   Asetonia olen käyttänyt ihan saman verran kuin aina, pikakuivattaja mulla on lakkauksen päällä joka kerta (paitsi tekstuurilakoissa), eli niissäkään ei ole mitään muutosta entiseen. Käsien iho on ihan suht ok, en ole ainakaan huomannut, että kädet olisivat tavallista kuivemmat, mutta kahden pienen äitinä joutuu tietysti käsiään pesemään aika tiuhaan… toisaalta, ei siinäkään ole talven jälkeen mitään kummempaa muutosta tapahtunut. Siksihän tämä niin kummallista onkin :-/

   • Internetissä sanovat myös, että tämä on yleinen ongelma ikääntymisen myötä. Liuskottumista voi tulla myös, jos on kilpirauhas- tai munuaisongelmia, kynsinauhojen vaurioitumista tai psoriasis.

    Onko sun kynsiviila/viilaamistekniikka vaihtunut, jos tuo johtuukin vain jostain niin simppelistä?

   • Kynsiviila ei ole vaihtunut eikä mielestäni viilaamistekniikkakaan.. Viilaan aina yhteen suuntaan, paitsi kulmien pyöristyksessä.

 2. Miten säännöllisesti olet käyttänyt tuota Scientifiqueta? Omalla kohdallani sen kanssa kävi niin, että kynnet alko napsahtelemaan poikki ja liuskoittumaan ihan yhden-kahden käyttökerran jälkeen. Kynnet oli ilmeisesti liian hyvässä kunnossa sen käytölle ja kynsistä tuli liian kovat. Jos vaikka kesäaika ja Scientifique ei sovi yhteen? Aika kaukaa haettu ajatus ehkä :D

  • Scientifiquen olen aloittanut vasta ihan vastikään (ehkä pari viikkoa sitten), ja kynnet ovat olleet romuna jo useamman kuukauden, joten ei se voi olla Scientifiquen syytäkään. Talvella tuo Scientifique nimenomaan pelasti kynnet ja teki niistä kauniit ja vahvat, joten elän toivossa, että se auttaisi nytkin.

 3. Stressikin on ihmeellinen asia, minkä ei uskoisi vaikuttavan noin fyysisesti, mutta itsellä saattaa kovassa ja pitkään jatkuvassa stressissä tulla ihottumaa silmäluomiin. Tää on ihan vakkari ja yhdistän sen stressiin, se myös häipyy kun stressikin poistuu.
  Kynsien kunnon vaihteluun on kyllä varmaan niin paljon tekijöitä, ettei ikinä tiedä mistä mikäkin johtuu :D Mullakin on vähän tullut nyt uurteita ja toiseen nimettömään yksi kohta joka kasvaa hassusti vähän vinoon :D Mulla oli joku vuosi sitten samanlainen kohta peukussa, se tuntui poikittain, siis leveyssuuntaan, koko kynnellä ”juomuna”. Sitten se vaan hävisi.

  • Jeps, stressi vaikuttaa mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Mulla reagoi päänahka stressiin ja yleensä kun olen stressaantunut, päänahka punottaa ja kutisee ja on ihottumainen. Ärsyttävää! Nyt ei ole onneksi ollut sitä vaivaa, jospa mun stressipisteeni on siirtynyt päänahasta kynsiin… o_O

 4. Mulle on joskus käynyt ettei aluslakka ole enää yksinkertaisesti toiminut. NailTek II:sta käytin pitkään vuosia sitten mutta yhtäkkiä se romutti kynteni täysin. Nyt olen vannonut tuon Poshe Nail Treatmentin nimeen vaikka välillä hairahdan muihinkin. Minun teoriani on ettei kannata käyttää koko ajan samaa. Itse vaan olen tuohon kokemusten mukaan juurtunut.

  Mulla on niin että aina kesällä kynnet on tosi hyvässä, ei liuskoittumia. Talvella taas tulee tuota ärsyttävää lohkeamaa/halkeamaa, yritän varjella niitä mutta joskus sattuu onnettomuuksia. Toivottavasti ei ensi talvena! Tsemppiä sulle, toivottavasti löytyy hyvä tuote. Päivittäisellä öljyämisellä on myös osansa mutta konkarina sen tiedät. Itse syön Biotiini Strongia + Calsorin D3 500 mg + magnesiumia + kalaöljyä.

  • Pitääpäs katsoa korjaantuuko tilanne yhtään nyt kun otin käyttöön tuon Orlyn Nailtritionin ja laitoin OPI-aluslakan hetkeksi syrjään. Pitää panostaa tuohon öljyämiseenkin, mutta toisaalta eipä se lakkojen läpi auta, kun en päivittäin lakkoja vaihda… tietenkin kynnen vapaan kasvun alle saa sudittua sitä öljyä, ehkäpä siitäkin olisi vähän apua :)

  • Jospa meillä on sitten talvella pitkät ja vahvat kynnet taas, kun muut tuskailevat katkeilevien töpöjen kanssa? :D

 5. Mä teen työtäni terveydenhoitoalalla. Stressi oikeasti vaikuttaa mitä kummallisimpiin asioihin, mitä ei tulisi ajatelleeksikaan. En siis pitäisi ajatustasi kovin kaukaa haettuna. Liuskoittuminen voi tietysti olla monen asian yhteisvaikutuksestakin johtuvaa.
  Itselläni (etenkin) peukkujen kynnet ovat kaameat, kun vapaa kynnen kasvu on mukavasti 90 asteen kulmassa alaspäin… Nyt jostain syystä koko vapaa kasvu liuskoittuu sentin matkalta. Huoh. Peukun kynnet pysyvät siis nöpöinä.

  • Eli meitä kesäkärsijöitä on siis enemmänkin! Voi kun nyt löytyisi meille kaikille jokin parannus tilanteeseen – on tosi surkeaa, kun ei millään saa kynsiä pitemmäksi vaan jatkuvasti liuskottuu ja napsuu. :-/

 6. Tsemppiä!

  Itse taistelen samaisen asian kanssa, sillä entinen työni ei kovin armollinen kynsille ollut. Pieninkin vapaa kasvu liuskottui sen siliän tien. Nyt olen sitten aloittanut pelastuskuuriin, kynsinauhaöljyllä, lemony flutterilla ja säännöllisellä käsien rasvaamisella. Sekä scientifiquella. Ja itsekin Suryan inspiroimana pistin orlyn tilaukseen.

  Jospa se siitä, niin siellä kuin täälläkin.

  • Nonni, meillä on nyt sitten suunnilleen samat lääkkeet, eli jos molemmilla nyt tilanne lähtee korjaantumaan, niin voimme vannoa Scientifiquen ja Nalitritionin nimeen! :) Peukut pystyyn!

 7. Mulla on ollut ihan sama ongelma. Yleensä talvella on kuivat kynnet ja kynsinauhat, mutta mulla oli talvella paljon paremmassa kunnossa kynnet kuin nyt. :(

  • Me olemme siis niitä poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön… Muthei, tässä alkaa kesä kohta olla lopuillaan, joten jospa meillä nyt lähtisi kynnet uuteen kukoistukseen? :D

 8. Sun kynnet näyttää samalta kuin munkin. Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa joka heikentää hiuksia ja kynsiä. Myös masennuksen taustalla usein on vajaatoiminta. Kannattaa siis käydä verikokeessa sulkemassa tuo vaihtoehto pois. :)

  • Hmm, tuota en ole tullut itse ajatelleeksikaan. Toisaalta kun nyt katselin hypotyreoosin oirelistaa, niin ei mulla ole oikeastaan mitään niistä, paitsi se masentuneisuus / ärtyisyys, joka menee kyllä varmaan stressaavan elämäntilanteen piikkiin :) Mutta olen kyllä käymässä piakkoin perusverikokeissa joka tapauksessa, joten samallahan voi tietysti pyytää tarkistamaan sen kilppariarvonkin.

 9. Mulla kilpirauhasen vajaatoiminta vei alkuun hiuksia päästä ihan tupottain, mutta en muista, että se olisi vaikuttanut kynsiin. Nyt ainakin kun tyroksiinin taso on kohdallaan lääkityksen avulla, kynnet ja hiukset voivat oikein hyvin. Oletko kokeillut Orlyn Repair -settiä, jossa on liima ja jauhe, jota kaadetaan liiman päälle ja sitten viilataan nätiksi? Se ei toki hoida tai korjaa ongelmaa, mutta kynsi saisi kasvaa pidemmäksi kun se on hyvin paikattu. Olen kokenut tuon paremmaksi ja paljon helpommaksi tavaksi fiksailla ongelmia kuin teepussit.

  • En ole nyt lähtenyt paikkailemaan kynsiä ollenkaan, sillä kun kevättalvella pidin pitkään liimapaikkaa peukalonkynnessä, se liima kuivatti sen kynnen ihan korpuksi ja meni pitkään, ennen kuin se oli siitä toipunut… joten nyt kartan kynsiliimaa kuin ruttoa, kun kynnet ovat valmiiksi surkeassa kunnossa.

   • Joo, no, järkevää. Hyvä hoito olis paras ratkaisu tosiaan. Mietin vaan, että jos et kestä lyhyiden kynsien aiheuttamaa tuskaa :D

 10. Toivottavasti Nailtritionista on apua! Jos muuten liuskoittumisen jäljiltä kynsi on kovin ohut, suosittelen kuten pullonkin ohjeessa laittamaan lakkaa kaksi kerrosta. Ihan aluslakkanakin siis :)

  • Tämä selvä! Onneksi en ole ihan kauheasti joutunut viilaamaan liuskoja pois, joten toivoakseni nämä kynsiparat ei ole pahasti ohuet :)

 11. Minulla on kynnet välillä karmeammassa kunnossa, kuin sinulla. Uurteita, lohkeamia, liuskottumista ja ratkeamia (aina väh. yksi kynsi paikattuna). Itse pistän iän (en kehtaa paljastaa) ja pitkäaikaisen kynsiharrastuksen piikkiin. Sitten asiaan. Olen historian saatossa kokeillut varmaan kaikki kynsiöljyt, -voiteet ja -tökötit maan päällä. Parasta helpotusta em. rutikuiviin kynsiin on ollut – tadaa – risiiniöljy (engl. castor oil). Ulkoisesti ;). iHerbistä saa reilunkokoisen putelin muutamalla eurolla, tulee halvemmaksi kuin esim. apteekin pikkupullot. Sudin kynsille ja kynsinauhoille kuten muitakin öljyjä. Joskus terästän vanhaan solaroil-puteliin pakkaamani risiiniöljyn tipalla glyseriiniä, eivät kyllä sekoitu keskenään koskaan, mutta rivakka ravistelu ennen öljyhoitoa sekoittaa ainesosia edes hiukan. Glyseriini sitoo kosteutta, mutta huom, yliannostus kuivattaa (sitoo/imee kosteuden ihon/kynsien syvemmistä kerroksistakin, eikä vaan esim. ilmasta). Tämä toimii minulla, vaikkakaan kaksikymppisen (tai no, edes kolmikymppisen) itseni kynsiä en tulekaan ikinä saamaan takaisin.

 12. Päivitysilmoitus: Verta nenästä | Jos edes kynnet

 13. Päivitysilmoitus: Arki lähestyy (onneksi?) | Jos edes kynnet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s